A Tesla a Sentry Mode révén egy egészen új szintre emeli az elektromos autóinak biztonságát. Ráadásul a kaliforniai EV tulajdonosai mostantól már azt is nyomon követhetik a telefonjuk képernyőjén, hogy mit látnak az Autopilot kamerái az adott pillanatban. 

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Tesla egy nagyobb szoftverfrissítési csomaggal – valószínűleg version 11 néven – készül, amely a felhasználókhoz az ünnepek alatt érkezik majd meg. Elon Musk, a cég vezérigazgatója az újításokkal kapcsolatban kifejtette: a csomagban számos olyan frissítés lesz, amit kifejezetten kértek a Teslától, valamint több olyan is, amelyekről a tulajok eddig nem is gondolták volna, hogy szükségük van rájuk.

Musk kerek perec kijelentette, az újdonságoktól el fogjuk dobni az agyunkat.

Elon Musk Twitter-bejegyzése a Tesla ünnepi szoftverfrissítésével kapcsolatban

Természetesen a Tesla-tulajdonosok, a szakértők és az újságírók is azonnal találgatni kezdték, milyen izgalmas újdonságokat tartalmazhat a frissítési pakk, amit nem a Mikulás, hanem Elon Musk hoz majd. 

Az amerikai gyártónál egy ideje már terítéken van a téma, melynek értelmében sokkal jobban szeretnék integrálni a Sentry Mode nyújtotta lehetőségeket a Tesla mobilos applikációjába. 

A Sentry Mode egy, a Tesla járműveibe integrált megfigyelőrendszer, amely az Autopilot kameráit használva figyeli a kocsi környezetét. Ez már eddig is egy különösen hasznos funkciónak bizonyult, hiszen a kamerafelvételek révén az autótolvajok és/vagy a vandálok azonnal beazonosíthatók és lefülelhetők. A Sentry Mode által készített felvételek segítségével már több elkövetőt is sikerrel kerítettek kézre a rendőrök a világ legkülönfélébb tájain. 

A rendszer alapját a TeslaCam szolgáltatja, ami nem más, mint egy beépített dashcam funkció. A különbség, hogy a Sentry Mode a parkoló autóra vigyáz, míg a TeslaCam menet közben készít felvételeket. Lényegében egyfajta fedélzeti kameraként üzemel. Ráadásul több Tesla-tulajdonosnak is segített már kárrendezési ügyekben, mivel a rendszer által rögzített videók révén bizonyítani tudták, hogy egy adott balesetben nem ők voltak a vétkes felek.

A Tesla kamerájának felvétele egy telefon képernyőjén

Ám a TeslaCam és a Sentry Mode aktiválásához a tulajdonosoknak nem elegendő bekapcsolniuk az adott funkciókat az autó beállításai között, hanem egy pendrive-ot is be kell helyezniük a kocsi USB-csatlakozójába. Mivel ezt sokan hajlamosak voltak elmulasztani – és nem egyszer kellemetlen pillanatokat okozott –, így a 2021-es, frissített Model 3-asokban már gyárilag be van építve egy 64 gigás flashdrive a kesztyűtartóba. 

Azonban a probléma továbbra is adott: ahhoz, hogy megnézhessük az adathordozóra rögzített felvételeket, szükség volt egy külső számítógépre/laptopra. Bár egy idei szoftverfrissítésnek köszönhetően a felhasználók már a Teslák központi képernyőjén is visszanézhetik a videókat. 

Egy „green” nevű hacker, aki a Tesla szoftverfrissítései között új funkciókra bukkant úgy véli, a kaliforniai gyártó azon dolgozik, hogy lehetővé tegye a tulajdonosok számára, hogy távolról – a Tesla applikációja segítségével – élőben nézhessék azt, amit az Autopilot kamerák az adott pillanatban látnak – számolt be az Electrek hírportál. 

„green” tweetje a Tesla kamerafelvételeinek távoli elérésével kapcsolatban

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új funkció valóban megérkezik-e a következő frissítéssel. Ugyanis „green” szerint már korábban is a kód része volt, de a Tesla végül későbbre halasztotta a közreadását. A Musk által beharangozott „ünnepi csomagba” simán bekerülhetne, hiszen a felhasználók visszajelzései alapján nagyon is lenne létjogosultsága egy ilyen funkciónak. Sok kellemetlenségtől kímélhetné meg az amerikai gyártó a tulajdonosokat, ha nem kellene minden egyes alkalommal az autójukhoz rohanniuk, valahányszor megszólal a riasztó. Elég lenne csak rápillantaniuk a telefonjuk kijelzőjére, hogy láthassák, valóban rosszban sántikál-e valaki a kocsijuk körül, vagy sem. 


 

Forrás:

ElectrekHa érdekel az elektromos autózás és a Tesla világa, szívesen olvasnád a kaliforniai autógyártóval kapcsolatos legfrissebb híreket érdekességeket, akkor ne habozz: csatlakozz a Tesla Hungary Facebook-csoportjához!